2. Bestaat god? (oud)

Wat is…?

Vroeger dacht bijna iedereen dat God een wezen was. Een wezen dat goed en wijs is en alles weet. Wij kunnen dit wezen alleen niet zien. Aan dit wezen gaven de mensen verschillende namen, zoals God of Allah. Tegenwoordig geloven sommige mensen nog in een God, maar een hele hoop mensen geloven niet in iets bovennatuurlijks.

Onderzoek

Stellingen voor het debat

God bestaat / God bestaat niet
God is goed / God is slecht

Voorbeeld: Godsbewijzen 
Veel filosofen hebben geprobeerd om het bestaan van God te bewijzen. Ze probeerden een “Godsbewijs” te verzinnen. Hieronder staan er drie.

Aristoteles: Er is beweging in de wereld. Elke beweging moet veroorzaakt worden door een andere beweging, zoals een voetbal die gaat bewegen als je er tegenaan schopt. Maar uiteindelijk moet er iets zijn wat alle beweging in de wereld veroorzaakt heeft. Er moet dus een eerste oorzaak zijn, iets wat begint met bewegen, maar zelf niet bewogen wordt. Aristoteles noemt dit “de onbewogen beweger”. Dit is God.

Anselmus van Canterbury: God is het allerbeste wat er bestaat. Iets wat echt bestaat is beter dan iets wat alleen maar in fantasie bestaat. Dus God moet echt bestaan.

René Descartes: God is perfect. Ik ben zelf niet perfect en een niet-perfect wezen kan niet het idee van het perfecte wezen verzinnen. Daarom moet het perfecte wezen dit idee zelf in mijn gedachten hebben geplant. God is dit perfecte wezen die het idee van God in mijn gedachten heeft opgewekt. Dus God bestaat‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍.‍‍‍‍‍‍‍‍‍

Onderzoek Godsbewijzen

Gesprekstip
Monoloog: houd een korte monoloog waarin je argumenteert dat God bestaat en gebruik daarbij één van de godsbewijzen hierboven.

Verdieping Godsbewijzen

Lees de volgende redenering:
(1) God is liefde
(2) Liefde is blind
(3) Stevie Wonder is blind
(4) Stevie Wonder is dus God
(5) God bestaat.

Wat vind je hiervan? Klopt dit? Wat klopt er niet aan? Vergelijk deze redenering met het godsbewijs van Anselmus. Op welke manier klopt dat wel of niet?